Een maaltijddoos aan huis, praktisch of niet

Marley Spoon, Hello Fresh, de Allerhande Box, de Eko Menu maaltijdbox: allemaal maaltijdboxen die bij je aan huis bezorgd worden. Je bepaalt het doorgaans zelf voor hoeveel dagen en voor hoeveel personen de boxen maaltijden moeten bevatten. Ook heb je bij de meeste aanbieders de keuze voor een box met of zonder vlees, al dan niet waar je behoefte ligt. Vaak hoef je zelf niets meer toe te voegen, behalve soms wat olie of boter. Voor mensen met een drukbezet leven wordt dit gezien als de uitkomst om toch gezond en evenwichtig te eten. Ook mensen die moeite hebben om te verzinnen wat er nu weer gegeten moet worden, biedt dit een uitkomst. Maar is het allemaal wel zo praktisch en voordelig als de leveranciers je doen denken, of kun je toch beter wat recepten op het internet opzoeken en zelf je boodschappen bij de plaatselijke supermarkt doen?

maaltijdboxen in nlDe voordelen

Laten we vooropstellen dat het gemak van dergelijke maaltijdboxen voor veel mensen heel zwaar meeweegt in de beslissing om zich hiervoor aan te melden. Je hoeft tenslotte zelf niet te bedenken wat je gaat eten en daarbij de benodigde ingrediënten aan te schaffen.  De te bereiden gerechten worden met handige receptenkaarten ondersteund en alle benodigde ingrediënten worden vers bij je afgeleverd op de afgesproken dag en tijdstip. So far so good kun je wel zeggen. Bijkomend voordeel van een maaltijdbox, is dat je mogelijk je grenzen gaat verleggen op het gebied van voeding. Misschien ga je op een heel andere manier koken dan je gewend bent of leer je producten kennen waar je nog nooit eerder van gehoord hebt. Bij de grote spelers in het land van de maaltijdboxen ben je niet gebonden aan specifieke maaltijden. Je kunt bijvoorbeeld bij HelloFresh kiezen uit 10 verschillende gerechten, met of zonder vlees. Dit gaat ook nog eens heel eenvoudig met behulp van een app op je smartphone. En komt het een keer niet uit omdat je bijvoorbeeld op vakantie bent, dan kun je in de meeste gevallen de boxen heel eenvoudig pauzeren. Tijdswinst is toch wel een van de grootste voordelen van het abonneren op een maaltijdbox. 

De nadelen van een maaltijdbox

Voor alles in het leven geldt eigenlijk dat niet alles rozengeur en maneschijn is. Aan veel dingen in het leven kleven dan ook naast voordelen, al dan niet verwaarloosbaar, een of meerdere nadelen. Dit geldt ook voor de maaltijdboxen en het is aan jou om te bepalen of de voordelen opwegen tegen de nadelen. De meeste mensen vinden de prijs van de boxen vaak aan de hoge kant. Het is dan ook wel zo dat je voor een maaltijdbox net iets meer betaalt dan wanneer je zelf de producten in de winkel koopt. Dit nadeel wordt door velen weer weggewimpeld door te 

zeggen dat de hogere prijs wordt gecompenseerd doordat je zelf niet hoeft na te denken over de maaltijden, de tijd die je kwijt bent met het doen van boodschappen en het feit dat alles super vers is. Ook kan het voor de mensen die zichzelf een moeilijke eter noemen, een hele opgave zijn om op de maaltijdboxen over te stappen. Je kookt hierbij immers vaak net even anders dan je gewend bent en met ingrediënten die je wellicht nog niet eerder hebt gebruikt.

Variatie en versheid als basis van een gezonde maaltijd

Veel maaltijdboxen hebben kortingscodes en proefboxen waar je je voor kunt aanmelden om kennis te maken met een specifieke aanbieder van de boxen. Bij maaltijdboxen wordt doorgaans voldaan aan de vereisten op het gebied van variatie. De producten zijn zeker ook vers, al dien je wel goed te kijken naar hoe vers en houdbaar de producten zijn. Op basis hiervan plan je in welke maaltijden je wanneer gaat nuttigen. Bij HelloFresh bijvoorbeeld, wordt op de recepten aangegeven welke maaltijd je wat langer kunt bewaren en welke je beter als eerste kunt klaarmaken. Door te variëren tussen maaltijden met en zonder vlees, houd je een gezonde balans in je voeding in stand. Vlees is prima, maar het is beter om het niet elke dag te eten. Bij veel van de maaltijdboxen kun je heel goed kiezen voor een vegetarische maaltijd met extra groenten. Probeer ook niet teveel te eten. Houdt de porties gemiddeld en in balans en je voldoet dan met maaltijdboxen zonder twijfel aan een gebalanceerd voedingspatroon. Eet je liever biologisch dan is Eko Menu een heel goede keuze. De producten in deze boxen zijn 100% biologisch en passen nóg beter bij een gezond voedingspatroon.

Rate this post

Plaats een reactie